maandag 4 januari 2010

Materiaal aanschaffen


Ja, ik dacht dat ik eerst een hele technische uitleg zou geven vooraleer enkele geinteresseerden materiaal zouden willen aanschaffen.

Nu zie ik me genoodzaakt om inderhaast enkele onmisbare tips mee te geven bij de aanschaf :


1) Let op de prijs : kickbikes en trotinettes zijn als fietsen maar dan zonder ketting. Dus mogen ze in geen enkel geval meer kosten dan een fiets. De standaard-kickbike (= engelse term) die ik aanschafte is degelijk en stevig, in gewoon gietijzer gemaakt en kostte indertijd tussen de 50 en 80 euro. In Nederland bestaan echte kickbikeclubs en daar heb je ook meer gespecialiseerd en gesophisticeerd materiaal, en dan betaal je natuurlijk gauw in de 200 euro voor sportieve modelllen.


2) HOOFDZAAK IS DE HOOGTE VAN DE PLANK ten opzichte van de grond.

Mijn plank is 7cm van de grond (onderaan = 7 cm vanaf de grond en mijn voet staat op 9cm van de grond)

Waarom is dit zo belangrijk ?

Welnu de gehele techniek en krachtontplooiing op het steunbeen (= statische kracht) hangt af van deze hoogte. Eenvoudig gezegd : op een plank van 7cm sta je redelijk comfortabel en kun je na korte tijd gemakkelijk 1 uur en méér aan een stuk "lopen".

Staat je plank nog lager bij de grond, dan heb je wel nog méér comfort, maar ga je aan elke oneffenheid blijven haperen met alle gevolgen vandien.
Met een plank van 7 à 9 cm (= hoogte vanaf de grond) kan je gemakkelijk voetpaden op en af, mits wat oefening, en kun je ook over de golfbrekers op het strand.
Staat je plank te hoog (bvb 12 à 15 cm vanaf de grond tot het onderste van de plank) dan moet je diep door je steunbeen buigen om met je afstootbeen aan de grond te kunnen. Dat kun je, zeker als beginner , niet lang volhouden !

Voor iemand die extreem wil oefenen en op rotsige oneffen bodem wil rijden en afdalen, is dit laatste dan wél weer goed, maar de loper die de kickbike wil gebruiken als trainingscomplement houdt het beter bij een lage plank


3) Let voor de rest, zoals bij een fiets op een voor jou persoonlijk comfortabele stuurhoogte.
Een laag stuur dat je niet meer kunt verhogen is niet echt iets om uren mee te trainen.

Mijn stuur is tamelijk laag, en ik hou me meestal iets voorovergebogen, voor mij is dit geen
probleem en het is ook de houding van de kickbikers. Maar voor lopers is het wél interessant
om zich per momenten volledig recht te kunnen houden en door het bekken te blokkeren
en enkel met de benen te werken (romp blokkeren), alzo de techniek van de foulée te oefenen
(= aandacht richten op de cyclus van de benen).


4) Goeie remmen zijn belangrijk. Je haalt gemakkelijk een 12 à 18km/u en soms moet je bergaf.

Vermijd vooral velgen in plastiek, dan gaan de remmen opwarmen bij de minste afdaling en
kunnen de banden ontploffen (heb ik persoonlijk meegemaakt)


5) De rest is een kwestie van smaak en van budget. Als ik iets over het hoofd heb geslagen, dan zet ik het wel bij de commentaren


3 opmerkingen:

  1. Ik dacht dat hier in vette letters te drukken, maar dat mislukt dus.
    Deze morgen ben ik nog gaan "lopen", 15 kilometer, ik was vermoeid, had stijve benen, dus liep ik maar wat met de plank, een uurtje "planklopen", op 't gemak, beetje kracht, beetje recup, daar heb ik het later nog wel over, over de verscheidene mogelijkheden en combinatietrainingen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. WAt je zei over terughoudend of belachelijk overkomen : wat moeten we dan vinden over "Nordic walking", voor mij is dat gewoon wandelen met stokken. Dan nog zeker liever trainen met een kickbike

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Nordic walking" is een goed voorbeeld !
    Het bestaat al lang bij de langlaufers, die in de zomer in de bergweiden gingen gaan oefenen, al lopend met stokken.
    Verleden jaar zag ik nog Vincent Rousseau, onze nationale marathonloper, met stokken bovenop de pic Carlit (Font Romeu). In de afdaling ging hij wel 3keer zo vlug als wij.
    Nu, kickbiken ofte trotinetten bestaat OOK al heel lang, en zoals ik reeds zei, bestaan er verscheidenen clubs in Nederland en Australië.
    ...
    Maar net zoals bij het "Nordic Walken" is kickbiken aan een niew paradigma toe : het moet uit de enge sfeer geraken van "kinderspeelgoed" en "tweederangsactiviteit" en een nieuw statuut krijgen, enerzijds als volwaardige sport en anderzijds als onmisbaar trainingshulpmiddel voor lopers. Dit laatste is mijn innovatie : niemand dacht eraan, ik ben de eerste die de link legt tussen lopen en kickbiken.
    ...
    De evidentie is zo énorm, dat ook zonder mij de doorbraak zal komen, waarschijnlijk binnen enkele jaren en op dezelfde wijze als bij"Nordic Walking" : het zal "overwaaien" uit Amerika of een ander land, waardoor de activiteit, ook via de media, meer glans zal krijgen en automatisch de massa zal aanspreken.
    ...
    Tja, nu we in ons kleine Europa eindelijk eens de eerste kunnen zijn met een nieuwe rage, laat iedereen deze activiteit links liggen. Wij zijn volgzaam, liever dan innoveren.
    ...
    EN : Ik heb er nog niet eens de helft geschreven van wat ik weet over kickbiken als trainingsmiddel voor lopers. De activiteit is ZO interessant dat latere coaches zeker hun handen vol zullen hebben met hun "start-to-run-&-kickbike" programma.
    DAAROM wou ik er ook een boek over schrijven. Voorlopig blijft het bij deze simpele blog.

    BeantwoordenVerwijderen